Hoe de mossel op ons passagiersschip komt

Op 5 en 19 januari vaart onze mosselcruise weer uit. Deze avond geniet u van een heerlijke pan mosselen. Maar hoe zijn die mosselen daar gekomen?

De mossel plant zich voort in het voorjaar. In de Oosterschelde of de westelijke Waddenzee stoten ze in deze periode eitjes en zaadcellen uit. Na ongeveer één dag vormen zich mossellarven, die kleine schelpjes krijgen en naar de bodem zakken. Als het mosselschelpje 1 cm groot is wordt het mosselzaad genoemd. De overheid heeft gereguleerd dat een bepaald percentage van dit mosselzaad opgevist mag worden door de Nederlandse mosselkwekers.

Mosselkwekers verplaatsen het opgeviste mosselzaad naar speciale percelen, waar de aanwezigheid van voedsel voor de baby-mosseltjes optimaal is en ze dus goed kunnen groeien. De mosselen hechten zich hier aan elkaar of aan de zeebodem. De mosselkwekers laten de natuur dan twee jaar zijn gang gaan, tot de mosselen volwassen zijn en hun schelp zo’n 6 centimeter lang is. Dan zijn ze klaar voor consumptie en worden ze opgevist.

Vervolgens gaan de mosselen naar de haven. Net als bij haringen bepaalt het eerste emmertje de waarde van de gehele vangst. Dit gebeurt tijdens de mosselveiling in Yerseke. Na de veiling worden de mosselen opgeslagen in een waterpakhuis, een stuk grond in zee, voordat ze worden doorverkocht. Hier kunnen de mosselen genieten van het Zeeuwse water.

Wanneer de handelaar mosselen verkoopt worden ze in de ochtend door de vissersboot opgevist uit het waterpakhuis en naar de verwateringsbakken gebracht. Hier worden de mosselen 6 uur lang met zeewater gespoeld om het zand eruit te krijgen. Vervolgens worden ze door een machine gehaald waar het grove vuil eraf gespoten wordt.

De volgende stop voor de mossel is de sorteerkamer. Hier worden de kapotte, openstaande mosselen en andere schelpdieren die er niet tussen horen er uit gehaald. Vervolgens gaan de mosselen door een machine die ze sorteert op grootte.

Tot slot worden alle bestellingen klaargemaakt en gaan ze de wagen in. De mosselen die ’s ochtends door de vissersboot zijn opgevist liggen de volgende dag opnieuw op een boot. Maar dit maal in Maastricht in een mosselpan. Smakelijk eten!

terug naar overzicht